Hoe werkt Netflix?

6 minuten leestijd

Hoe werkt Netflix?

Tech

Je leest nu

Hoe werkt Netflix?

  • Deel op

  • Gekopieerd
 • 49
 • 11633

Je kent Netflix als de plek waar je allerlei series en films kunt bekijken. Maar hoe werkt deze streamingdienst eigenlijk?

Samengesteld door Nick Boers

Hoe is Netflix ontstaan?

Netflix wordt in 1997 opgericht in Amerika; inderdaad, op een moment dat internetverbindingen nog lang niet zo goed zijn als nu en je met je mobiele telefoon alleen nog maar kunt bellen. In de begindagen werkt Netflix dan ook gewoon als een soort videotheek. Je kunt er een film huren en die wordt dan per post naar je gestuurd. Je mag zelf bepalen hoe lang je de film houdt en hoeft ook niet per dvd te betalen – nadat je de film of serie bekeken hebt, stop je hem in dezelfde envelop en stuur je hem weer terug, waarna je de volgende film op je wensenlijstje krijgt toegestuurd.

Daarvoor betaal je, net als vandaag de dag, een maandelijks abonnement. En nu nog zijn er Amerikanen die de films en series niet streamen, maar binnen krijgen via de voor hun vertrouwde enveloppen. Netflix was en is waarschijnlijk nog wel een tijdje de grootste klant van het Amerikaanse postbedrijf USPS.

Ted Sarandos, een van de grote namen achter Netflix, vertelt hoe het bedrijf ooit begonnen is. De hele aflevering zien? Kijk op NPO.nl.

Deel alinea

Reed Hastings, die het bedrijf opricht met Marc Randolph, beweert dat hij op het idee voor Netflix komt als hij een keer te laat is met het terugbrengen van een dvd (de film Apollo 13) bij zijn videotheek. Als hij daarvoor een boete van veertig dollar moet betalen, bedenkt hij dat het tijd wordt voor een dienst waarbij je onbeperkt dvd’s kan huren – en waarvoor je dan ook niet meer naar je lokale videotheek hoeft te lopen, maar enkel nog naar je brievenbus.

© Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Series en films stuurde Netflix vroeger niet direct naar je televisie, tablet of smartphone, maar gewoon via de post.

Of het allemaal echt zo gegaan is, daar wordt wel een beetje aan getwijfeld – het is wel een erg mooi verhaal  – maar veel uitmaken doet het niet: binnen een paar jaar groeit Netflix uit tot een miljoenenbedrijf, dat zelfs de strijd weet te winnen van de immense videotheekketen Blockbuster. Als het internet daarna steeds groter, sneller en beter wordt – en de mogelijkheden voor het streamen van video dus ook toenemen – maakt Netflix slim de overstap.

Netflix heeft in korte tijd de wereld veroverd. Alleen in China, Noord-Korea, Syrië en op de Krim kun je nu geen Netflix ontvangen.

Hoe groot is Netflix?

Inmiddels is Netflix beschikbaar in ruim 190 landen: eigenlijk is de streamingservice alleen in de streng communistische landen China en Noord-Korea en in de conflictgebieden van Syrië en de Krim niet aanwezig. Best bijzonder als je bedenkt dat het bedrijf in 2013 – als Nederland erbij komt – nog slechts in tien landen zit. Begin 2018 heeft Netflix 117,6 miljoen abonnees over de hele wereld, waarvan bijna tweeënhalf miljoen in Nederland.

Mediawetenschapper Maarten Reesink had er in 2013, toen Netflix naar Nederland kwam, nog een hard hoofd in.

Deel alinea

Waarom is de Amerikaanse Netflix anders dan de Nederlandse?

Dat heeft te maken met de distributierechten. Alles wat Netflix produceert, zoals de eigen series House of Cards, Orange is the New Black en Making a Murderer, kunnen zij beschikbaar maken voor alle klanten in alle landen, maar voor de overige films en series moet Netflix deals sluiten met de productiebedrijven en zenders die voor die programma’s de uitzendrechten bezitten. Net zoals bepaalde series hier bijvoorbeeld alleen maar te zien bij de NPO of RTL, geldt dat ook voor Netflix: zij maken afspraken om deze programma’s exclusief in de catalogus op te laten nemen.

© Bernd von Jutrczenka/AFP

Deel alinea

Daar komt soms een hoop geld bij kijken: naar verluidt heeft Netflix in Amerika ruim een half miljoen dollar per aflevering betaald om de populaire komedieserie Friends te kunnen laten zien. Dat is met 236 afleveringen dus 118 miljoen dollar (en dan is de serie nog niet eens te zien in Nederland!). In totaal besteedt het bedrijf miljarden aan het verzamelen en maken van series, waardoor het relatief ook weinig winst maakt: een grotere catalogus betekent meer klanten, maar kost ook meer geld.

Is Netflix een alternatief voor (illegaal) downloaden?

Sinds de komst van Netflix en andere streamingdiensten (bijvoorbeeld Amazon Prime, Hulu en het Nederlandse Videoland) is het downloaden van films en series wereldwijd afgenomen – net als dat het downloaden van muziek is gedaald sinds Spotify gemeengoed is geworden. Hoewel populaire series als Game of Thrones nog steeds massaal gedownload worden, komt het steeds vaker voor dat mensen bereid zijn een abonnement te nemen op diensten als Netflix, om zo hun favoriete programma’s en films te bekijken zonder al te veel extra moeite, in goede beeldkwaliteit en in het geval van Amerika en Duitsland, zonder het gevaar dat ze misschien opgepakt worden of een boete moeten betalen.

Netflix ziet het illegale Popcorn Time als een groot probleem.

In 2013 had de Nederlandse site Tweakers daarbij een nieuwtje: Netflix gebruikt de downloadcijfers zelfs in hun aankoopstrategie. Zo wisten zij dat ze Prison Break moesten aankopen, omdat de gevangenisserie online uitzonderlijk populair is. Zo kregen zij er niet alleen klanten bij, maar nam ook het downloadverkeer af.

Deel alinea

Hoe weet Netflix wat ik wil zien?

“Aanbevolen voor jou”: als je op Netflix inlogt, word je altijd meteen geconfronteerd met een hele reeks series en films die zo te zien speciaal voor jou zijn uitgezocht. Ook krijg je mailtjes over nieuwe series en films “die je waarschijnlijk leuk zal vinden”. Hoe weet Netflix dat toch?

© Valerie Kuypers/ANP

Deel alinea

Achter de schermen van Netflix werken ruim duizend man continu aan een algoritme, een soort van formule, die ze in staat stelt om elke keer de perfecte aanbeveling te doen. Dat begint bij de series en films zelf, die allemaal op een bepaalde manier gecodeerd worden. In genres bijvoorbeeld: komedies, drama’s, horrorfilms, actiespektakels of bijvoorbeeld science fiction films. Ook acteurs, regisseurs en nog tal van andere elementen worden hierin meegenomen, alles om die overvloed aan programma’s terug te brengen tot verschillende setjes en categorieën. Bijvoorbeeld totaal overdreven actiefilms met Steven Seagal of op-het-echte-leven-gebaseerde-maar-niet-echte kostuumdrama’s die zich aan het begin van de twintigste eeuw afspelen. Zo ontstaan ontelbare, op elk persoon afgestemde lijstjes.

Netflix weet namelijk precies wanneer je iets kijkt, hoe lang je het kijkt en in welke volgorde je iets kijkt. Als je bijvoorbeeld de laatste vijf keer een romantische film hebt aangezet, dan weet Netflix dat je de zesde keer waarschijnlijk ook een romantische film wilt zien. Of juist een horrorfilm, voor de nodige afwisseling. En als je een horrorfan bent, geldt hetzelfde: dan zal Netflix je ook eens aanraden om een spannende thriller te kijken. Daarmee geven ze je niet alleen een andere kijkervaring: ook leren ze steeds meer over je voorkeuren en kijkgedrag. Hoe meer je kijkt, hoe meer Netflix weet en hoe beter ze dus hun aanbod op je af kunnen stemmen.

Netflix-oprichter Reed Hastings vertelt over de informatie die Netflix over ons verzamelt - en wat het daarmee doet. De hele aflevering zien? Kijk op NPO.nl.

"Ik wil niet eng doen, maar Netflix weet veel van zijn klanten."

Beïnvloedt Netflix ons kijkgedrag?

Daarover bestaat inmiddels geen twijfel. Door Netflix, en andere diensten die erop lijken, zijn we niet meer afhankelijk van de televisiegids om te bepalen wat, wanneer en hoe we willen kijken: je favoriete serie zie je nu net zo makkelijk terug op je mobiel, laptop of tablet. Dat heeft de kijker ongelofelijk veel vrijheid gegeven.

De tijd dat de televisie bepaalt waar we naar kijken, is volgens Reed Hastings voorbij. De hele aflevering zien? Kijk op NPO.nl.

Deel alinea

Mede dankzij Netflix hebben we er zelfs een nieuw begrip in onze taal bijgekregen: binge watching, het kijken van meerdere afleveringen van een serie achter elkaar, tot je alles gezien hebt wat er te zien is. Of dat ook daadwerkelijk een goede ontwikkeling is? Die vraag zal je zelf moeten beantwoorden.

De acteurs van House of Cards en een mediawetenschapper vertellen over de gevolgen van binge watching voor hun werk en ons kijkgedrag. 

In het kort

 • In 1997 wordt Netflix opgericht in Amerika. In de begindagen werkt het als een soort videotheek: je kunt er een film huren en die wordt dan per post naar je gestuurd.

 • Netflix is inmiddels beschikbaar in meer dan 190 landen en heeft wereldwijd meer dan 115 miljoen abonnees. In Nederland maken er bijna 2,5 miljoen mensen gebruik van Netflix.

 • Eigen series kan Netflix wereldwijd beschikbaar maken, maar voor de overige films en series moet het deals sluiten met de productiebedrijven en zenders in dat land.

 • We zijn steeds vaker bereid om abonnementen voor diensten als Netflix af te sluiten, om zo verzekerd te zijn van goede beeldkwaliteit en om het gevaar van boetes te ontwijken. 

 • Netflix weet precies wanneer je iets kijkt, hoe lang je het kijkt en in welke volgorde je iets kijkt. Hoe meer je kijkt, hoe meer Netflix weet en hoe beter ze dus hun aanbod op je af kunnen stemmen.

 • Mede dankzij Netflix kennen we nu allemaal het begrip 'binge watching': het kijken van meerdere afleveringen van een serie achter elkaar, tot je alles gezien hebt wat er te zien is. 

Deel dit venster