Hoe groeide Microsoft uit tot computergigant?

10 minuten leestijd

© ANP

Hoe groeide Microsoft uit tot computergigant?

Techreuzen

Je leest nu

Hoe groeide Microsoft uit tot computergigant?

  • Deel op

  • Gekopieerd
 • 6
 • 1736
Bekijk de collectie Techreuzen6 verhalen

Het computerbedrijf Microsoft veroverde de pc-markt met MS-DOS en Windows. Door vele overnames – onder andere Hotmail, Skype, Nokia en LinkedIn – werd Microsoft een van de grootste bedrijven ter wereld, en oprichter Bill Gates de rijkste persoon op aarde. Hoe werd Microsoft een miljardenbedrijf?

Samengesteld door Marieke den Exter

Hoe ontstaat Microsoft?

Net als vele andere megabedrijven begint Microsoft ooit als project van studievrienden. Bill Gates en Paul Allen schrijven softwareComputerprogramma’s. Het wordt gebruikt als de tegenhanger van hardware, de fysieke apparaten. voor de Altair 8800, een van de eerste personal computers. De Altair 8800 heeft geen displayscherm. Met een rij schakelaars kunnen commando’s worden ingevoerd. Hoewel het apparaat nog vrij simpel is, is het een groot succes bij zelfbouw-hobbyisten als Gates en Allen. Het programma dat zij maken, Altair BASIC, valt zo in de smaak bij eigenaar MITS dat er een samenwerking op gang komt. MITS produceert de computers en Gates en Allen leveren de software. Zij hebben dan nog een naam nodig en Allen stelt de naam Micro-Soft voor, een samentrekking van microcomputer en software. Op 4 april 1975 is de oprichting van de toekomstige computergigant een feit en Gates wordt aangewezen als CEODe chief executive officer van een bedrijf, ofwel de algemeen directeur. Een CEO is de eindverantwoordelijke van een bedrijf. .

Microsoft-oudgedienden Paul Allen en Steve Ballmer blikken terug op de vroege jaren met Bill Gates in het bedrijf. De hele aflevering zien? Kijk op NPO.nl.

Deel alinea

Hoe breekt Microsoft door?

Al snel heeft het Microsoft veel succes. De naam wordt gewijzigd naar Microsoft Corporation, Inc en Steve Ballmer (de latere CEO) wordt aangenomen in 1980. Dat jaar ontwerpt het bedrijf voor het eerst een besturingssysteemOok wel OS genoemd, naar het Engelse operating system. Het besturingssysteem bestaat uit programma’s die de hardware aansturen. Het is het medium dat het voor de gebruiker mogelijk maakt de computer te gebruiken. , Xenix genaamd. Het systeem is gebaseerd op het vrij te gebruiken besturingssysteem Unix. Het vormt de geboortegrond van het alom bekende Microsoft Word.

© Microsoft

De Microsoft werknemers in 1978. Linksonder is Bill Gates te zien, rechtsonder Paul Allen.

Deel alinea

Ook computerbedrijf IBM – bijnaam Big BlueComputerbedrijf IBM wordt ook wel ‘Big Blue’ genoemd, vanwege de grote blauwe letters en zijn machtige positie op de computermarkt destijds. – krijgt lucht van de software van Microsoft en biedt het bedrijf een contract aan om het besturingssysteem voor de aankomende IBM Personal Computer te ontwerpen. Microsoft koopt het bestaande Quick and Dirty Operating System (QDOS) aan en bouwt het om tot het Microsoft Disk Operating System, beter bekend als MS-DOS. Gebruikers kunnen met het programma hun computer besturen, door middel van invoeren van commando’s. Hoewel IBM het onder een andere naam verkoopt, is in het contract geregeld dat Microsoft MS-DOS ook zelfstandig mag verkopen. Het besturingssysteem wordt, dankzij veel beschikbare software, een enorme hit. Microsoft verdient er bakken met geld aan. Het betekent de grote doorbraak voor Microsoft, die daardoor direct zijn naam vestigt als koploper in besturingssystemen.

Meneer Strubbe van 86 is nog steeds erg gehecht aan zijn computer met MS-DOS.

Waar komt Windows vandaan?

Achter de schermen wordt al sinds begin jaren tachtig aan de eerste versie van Windows gewerkt. Het is in eerste instantie een grafische uitbreiding van MS-DOS. Men kon daardoor met een computermuis handelingen uitvoeren, en niet meer via een  opdrachtpromptDe computergebruiker voert tekstuele opdrachten in, die de computer vervolgens uitvoert.  dat enkel met een toetsenbord werd gedaan. Windows 1.0 wordt gelanceerd op 20 november 1985.

Na de lancering verhuist het hoofdkwartier in 1986 naar Redmond, een plaats in de staat Washington. Het stadje is inmiddels uitgegroeid tot thuishaven van diverse tech-bedrijven. Uit een rapport van de stad blijkt dat 45% van de werkgelegenheid in Redmond afkomstig is van het Microsofthoofdkwartier.

Interview uit 1991 waarin Bill Gates nadenkt over de toekomst van de computer: “Over een jaar of vijf krijgen we zelfs bewegende beelden op de computer.”

Deel alinea

Windows 1.0 is nog niet zo’n geweldig succes, maar met iedere nieuwe versie loopt het besturingssysteem beter en wordt het ook een stuk gebruiksvriendelijker. Met het revolutionaire Windows 95 slaat Microsoft een nieuwe weg in. Het is het een (voor die tijd) krachtig systeem en de software introduceert de startknop en de taakbalk.

De vernieuwende software, in combinatie met een grandioze marketingcampagne, zorgt voor een totale gekte. ‘Start Me Up’ van The Rolling Stones wordt gekocht om Windows 95 te promoten. Het programma introduceert voor het eerst de taakbalk, de startknop en een nieuwe versie van Paintbrush, genaamd Paint. De lancering is op 24 augustus 1995, maar consumenten verzamelen zich al ’s nachts voor winkels waar het systeem verkocht zal worden. Voor 199 gulden kunnen Nederlanders het product bemachtigen. Binnen vier dagen worden wereldwijd een miljoen exemplaren verkocht. Na een jaar staat de teller op veertig miljoen. Ieder verkocht exemplaar levert Microsoft zo’n honderd dollar op. Bill Gates is al voor de lancering miljardair, maar wordt in 1995 ook daadwerkelijk de rijkste man ter wereld. 

“Het nieuwste van het nieuwste, het snelste van het snelste.”

Wat voor persoon is Bill Gates?

Hoewel hij al achttienmaal benoemd is tot rijkste persoon op aarde, blijft Bill Gates een bescheiden figuur. In een interview met het Jeugdjournaal zegt hij: “Het is een enorm voorrecht dat ik me alleen maar bezig hoef te houden met hoe ik mijn geld kan weggeven.”

Wie is de rijkste?

Jeff Bezos, CEO van Amazon, is in 2017 kort een periode de rijkste. Hij en Bill Gates zitten elkaar constant op de hielen.

Deel alinea

Oprichter Bill Gates.

Bill Gates (1955) wordt geboren is Seattle en raakt al op jonge leeftijd gefascineerd door programmeren. Hij schrijft een programma voor zijn medescholieren waarin hij het lesrooster kan verwerken. Volgens Gates blijkt het moeilijk, maar ontzettend belonend. Een mooie bijkomstigheid is dat hij alle leuke meisjes in zijn klassen kan indelen, aldus Gates. Na de middelbare school begint hij in 1973 op de universiteit Harvard. Hij kiest een traject dat hem voorbereid op een rechtenstudie, maar volgt daarnaast vakken op het gebied van wiskunde en programmeren. Kort voordat Microsoft in 1975 wordt opgericht – Gates is dan pas negentien jaar – stopt hij bij Harvard. Hij heeft voor zijn universitaire studie niet dezelfde passie als voor zijn eigen bedrijf.

Bill Gates over zijn studententijd, zijn ouders en zijn keuze om een eigen bedrijf te beginnen. De hele aflevering zien? Kijk op NPO.nl.

Gates ontmoet Melinda French, een werknemer bij Microsoft. Het stelt trouwt in 1994 en krijgt drie kinderen. Samen richten zij de Bill & Melinda Gates Foundation (eerst William H. Gates Foundation) op, een filantropische stichting. De Gates Foundation richt zich op een tal van zaken, zoals het bestrijden van malaria, polio en hiv/aids, en verbeteren van leefomstandigheden. Het hoofddoel is om op een globale schaal gezondheidszorg te verbeteren en armoede te verminderen. Bill en Melinda hebben aangegeven dat ze 95 procent van hun rijkdom willen besteden aan goede doelen.

Boekenwurm

Hoewel Bill Gates een drukbezette man is, vindt hij toch de tijd om te lezen. Via zijn blog laat hij regelmatig weten wat zijn favorieten zijn. Die boeken schieten vervolgens direct omhoog in verkoop.

"Het is een enorm voorrecht dat ik me alleen maar bezig hoef te houden met hoe ik mijn geld kan weggeven."

Bill Gates

Bill Gates vertelt over zijn filantropische werk met de Bill & Melinda Gates Foundation. De hele aflevering zien? Kijk op NPO.nl.

Zijn Steve Jobs en Bill Gates vijanden?

Bill Gates en Steve Jobs zijn de twee belangrijkste pioniers uit de computerindustrie. De Microsoftbaas en Applebaas hebben een ingewikkelde relatie gehad tijdens hun carrière. Het zijn twee zeer verschillende persoonlijkheden – Jobs excentriek, Gates zakelijk – die beide enorm gepassioneerd zijn over computers en technologie. Tijdens de jaren zeventig levert Microsoft zelfs nog software aan Apple. Maar wanneer Microsoft in zee gaat met IBM – het arrogante bedrijf waar Jobs een hekel aan heeft – is de liefde voorbij. In de jaren die daarop volgen verwijten beide kanten elkaar van alles, met name het na-apen van ideeën. Na het succes van Windows 95 en tegenvallende verkoop van Macs, voelt Jobs zich persoonlijk aangevallen door Gates en Microsoft. De rivaliteit neemt pas enigszins af wanneer Jobs zelf weer succes heeft met Apple.

“Steve was heel opvliegend, maar ook geniaal.” De hele aflevering zien? Kijk op NPO.nl.

Maar, hoewel de twee altijd erg competitief naar elkaar zijn, is er ook sprake van wederzijds respect. Tijdens een conferentie in 2007 verschijnen de twee zij aan zij als de twee belangrijkste pioniers van de computerindustrie. Na het overlijden van Jobs in 2011 laat Gates weten: “We hebben elkaar altijd aangespoord, zelfs als concurrenten.” De relatie tussen de twee is daarom ook niet met één woord te omschrijven. Gates en Jobs waren zowel partners als concurrenten; rivalen die elkaar respecteerden, met vlagen van vriendschappelijkheid.

Deel alinea

Bill Gates en Steve Jobs.

Wat zijn de grote successen van Microsoft?

Naast paradepaardje Windows heeft Microsoft een hoop andere succesvolle producten. Een groot deel daarvan is te danken aan overnames.

Microsoft Office

Misschien wel het meest bekend is Microsoft Office: een verzameling kantoorprogramma’s waar miljarden mensen dagelijks mee werken. Al sinds de lancering in 1988 zijn de tekstverwerker Word, het rekenbladprogramma Excel en het presentatieprogramma PowerPoint standaard onderdeel van het pakket. Iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het schrijven van teksten in Word, wordt geassisteerd door Clippy, de vrolijke paperclip met goede raad. Hoewel Clippy uitgroeit tot een cultuuricoon, verdwijnt hij met de komst van Windows XP.

Clippy, de assistent in tekstverwerker Word.

Deel alinea

Xbox

In 2001 brengt Microsoft de computerconsole Xbox op de markt. Tot dan toe wordt de consolemarkt gedomineerd door Japanse bedrijven Sony en Nintendo. Omdat de Xbox een ethernet-poortType aansluiting waarmee een apparaat met het internet verbonden kan worden. heeft ingebouwd, is het mogelijk het apparaat direct op het internet aan te sluiten. Zo krijgt Microsoft een grote online aanwezigheid in de game-industrie. Het succes van de Xbox wordt voortgezet met de Xbox 360 en Xbox One.

© ANP

Bill Gates en Dwayne Johnson presenteren de Xbox.

Skype

Via Skype kunnen gebruikers bellen via een internetverbinding, ook met beeld in een videogesprek. Het bedrijf wordt in 2011 gekocht door Microsoft voor bijna 6 miljard euro. Skype lijdt dan al verlies, maar dat maakt Microsoft niet veel uit. Zij willen vooral de mogelijkheden van Skype benutten om te concurreren met Google en Apple.

Surface

Hoewel Microsoft zich voornamelijk richt op software, produceren zij sinds 2012 ook tablet-pc’s, Surface genaamd. Het zijn hybride apparaten: krachtige tablets, die met de toevoeging van een toetsenboord omgetoverd worden tot laptops. Met de Surface, Xbox One en overname van Nokia lijkt Microsoft voor een wisseling in koers te gaan: hardware als vast onderdeel van het Microsoftaanbod.

Audiofragment

Kan de Surface de iPad verslaan?
KRO - Tijd voor Twee, 19 jun 2012

Wat zijn minder succesvolle producten van Microsoft?

Een van de bekendste producten van Microsoft is Internet Explorer. De webbrowser werd kort na de lancering van Windows 95 aangeleverd als extra product en later als standaardonderdeel van de Windowspakketten. Hierdoor gebruikt zo’n 95% van de internetgebruikers Internet Explorer in zijn hoogtijdagen. Er volgt zelfs een rechtszaak omdat Microsoft hiermee het monopolie op de internetmarkt zou afdwingen. Maar sinds de lancering van browsers Firefox (2004) en Google Chrome (2008) neemt het gebruik van Internet Explorer steeds verder af. In 2015 wordt de browser vervangen door Edge, de nieuwe standaardbrowser van Microsoft. Ook deze software wordt niet bepaald populair. Op het gebied van internbrowsers delft Microsoft dan ook het onderspit.

Microsoft zou een monopolie hebben op de markt voor besturingssystemen en internetbrowsers. Er volgt een rechtszaak in 1998.

Een ander tegenvallend product is Bing, een zoekmachine. Microsoft lanceert de website in 2009 als tegenhanger van het immens populaire Google. Maar echt succesvol wordt het niet. “Let’s Bing it” wordt toch niet zo makkelijk overgenomen als “Let’s Google it”.

Deel alinea

Hoe staat Microsoft er nu voor?

In 2000 volgt Steve Ballmer Gates op als CEO van Microsoft. Hij wordt vervolgens in 2014 opgevolgd door Satya Nadella. Bill Gates heeft dan al sinds 2006 al zijn werkzaamheden bij Microsoft neergelegd, om zich te richten op zijn liefdadigheidsstichting. Het belangrijkste product van het bedrijf is nog steeds Windows, nu een besturingssysteem dat op computers, tablets en telefoons werkt. Ook op het gebied van hardware blijft Microsoft zich ontwikkelen. Naast de voortzetting van de Surface en Xbox, heeft het bedrijf ook de eerste stappen gemaakt in augmented reality oftewel toegevoegde realiteit. Microsoft sleutelt en ontwerpt momenteel druk aan de HoLoLens, een bril waarmee 3d-voorwerpen zichtbaar zijn in echte wereld.

Alexander Klöpping test de HoLoLens.

Deel alinea

In het kort:

 • Microsoft wordt in 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen. Ze schrijven software voor verschillende computerbedrijven.

 • Microsoft breekt pas echt door met MS-DOS, een besturingssysteem ontworpen voor IBM. Het product levert Microsoft enorm veel geld op.

 • Vanuit MS-DOS wordt er gewerkt naar besturingssysteem Windows. De versie die in 1995 uitkomt wordt miljoenen keren verkocht.

 • Bill Gates, de baas van Microsoft, wordt dankzij Microsoft multimiljardair. Hij treedt in 2006 af om zich meer op zijn filantropische bezigheden te richten.

 • Microsoft heeft een groot aantal softwareproducten op de markt, maar richt zich laatste jaren ook steeds meer op hardware.

Deel dit venster

collection

Techreuzen

De vijf waardevolste bedrijven ter wereld zijn ook de vijf grootste techreuzen: Facebook, Google, Apple, Microsoft en Amazon. Hoe werden zij zo groot? Wat weten ze over je?