Waarom verzetten we de klok?

1 minuten leestijd

© ANP

Waarom verzetten we de klok?

Lifestyle

Je leest nu

Waarom verzetten we de klok?

    • Deel op

    • Gekopieerd
  • 23
  • 30184

Op zondag 31 maart 2019 is het weer zover: we verzetten de klok. We nemen afscheid van de 'echte' wintertijd en gaan terug naar de zomertijd. Waarom doen we dit? En gaat de klok nou een uur vooruit of achteruit?

De zomertijd wordt officieel ingevoerd in 1977, tijdens de oliecrisis. Het idee is dat we op die manier meer energie kunnen besparen. Daarnaast wordt het besluit ook genomen met het oog op recreatie. ’s Avonds kunnen we dat uurtje langer licht goed gebruiken, bijvoorbeeld om leuke dingen te doen op een zwoele zomeravond.

Maar niet iedereen is blij met het besluit. Sommigen vinden het vervelend dat ze een uur eerder op moeten staan en zien op tegen een mini-jetlag. En boeren klagen: ze zijn bang dat hun vee in de war zal raken van het plotselinge tijdsverschil.

Als de zomertijd in 1977 wordt ingevoerd, zijn de meningen verdeeld. 

De discussie over winter- en zomertijd is nooit echt gaan liggen.

In augustus 2018 laat De Europese Commissie weten dat ze af wil van het systeem winter- en zomertijd. Uiterlijk in maart 2019 moeten lidstaten besluiten of ze voorstander zijn van ofwel wintertijd, ofwel zomertijd.

Moeten we de zomertijd afschaffen?

64%
36%

En dan die eeuwige vraag: moet de klok ieder halfjaar nou vooruit of achteruit? Iedere keer bij het ingaan van de zomer- en wintertijd breken we daar ons hoofd over. En toch is dit met een simpel ezelsbruggetje te onthouden. 

Met de twee Engelse woorden 'spring' en 'fall' kun je onthouden welke kant de klok op moet gaan. In het voorjaar 'springt' de klok een uur vooruit en in het najaar 'valt' de klok een uur achteruit. 

Tijd is een ongrijpbaar iets. We kunnen het niet horen, zien of voelen. Waarop zijn onze tijdseenheden gebaseerd? En is onze tijdrekening nog wel van deze tijd?

Deel dit venster