Waarom heeft diëten geen zin?

afvallen
Waarom heeft diëten geen zin?

Gepubliceerd: 7-11-2018

Laatste update: 23-02-2023

Afvallen kan op allerlei verschillende manieren. We kennen allemaal de alom bekende diëten zoals Sonja Bakker, Atkins, Weight Watchers, Cambridge, Paleo en het populaire Pioppi. Maar werkt dat nou echt? Kilo’s kwijtraken door een detox sapkuur van twintig dagen? Of een maand lang bijna alle koolhydraten verwijderen uit je eetpatroon?

Mensen die zichzelf te dik vinden of overgewicht hebben, willen graag afvallen. Dit kan door een beperkte inname van calorieën tijdens een (crash)dieet. En op het begin lijkt dat heel veel. Naast spier- en vetmassa verlies je namelijk ook veel vocht en darminhoud. Daarnaast schakelt het lichaam tijdens een streng dieet over op de ‘overlevingsstand’. Je stofwisseling wordt langzamer waardoor het lichaam de overige energie beter kan bewaren.  

Tijdens het diëten wordt je stofwisseling dus trager, maar dat raak je niet zomaar weer kwijt. Wanneer je vervolgens ná het dieet weer gaat eten zoals je dat voorheen ook deed, zullen de kilo's eraan vliegen. Dit fenomeen staat beter bekend als het jojo-effect. 

Het Pioppi-dieet

Het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi wordt gezien als de gezondste plek op aarde. Daar is ook het Pioppi-dieet naar vernoemd.

In Dokters van Morgen volgen een aantal kandidaten het Pioppi-dieet. Wat mogen ze wel en niet eten? En hoe gaat ze dat af?

In Dokters van Morgen volgen een aantal kandidaten het Pioppi-dieet. Wat mogen ze wel en niet eten? En hoe gaat ze dat af?

Wanneer werkt diëten dan wel? 
Voor een blijvend resultaat moet je niet alleen je eetpatroon aanpassen maar ook je leefpatroon. Dat houdt in: gezond eten in combinatie met genoeg beweging. Uiteindelijk zorgt alleen dat ervoor dat de kilo’s er ook daadwerkelijk af blijven.

Heb jij weleens een dieet gevolgd om snel een aantal kilo’s kwijt te raken?

Maar de overtollige kilo's kwijtraken lukt niet iedereen. Kijk eens om je heen in de bus of in de supermarkt. Grote kans dat je omringd bent door mensen die (veel) te zwaar zijn. Wereldwijd én in Nederland hebben we steeds vaker last van overgewicht. In de jaren tachtig had een derde van de Nederlanders overgewicht en tegenwoordig is zelfs de helft te zwaar. Lees er hier meer over.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten