Waarom heeft diëten geen zin?

2 minuten leestijd

Waarom heeft diëten geen zin?

Voeding

Je leest nu

Waarom heeft diëten geen zin?

    • Deel op

    • Gekopieerd
  • 15
  • 4543
Bekijk de collectie Gezond eten en leven16 verhalen

Afvallen kan op allerlei verschillende manieren. We kennen allemaal de alom bekende diëten zoals Sonja Bakker, Atkins, Weight Watchers, Cambridge, Paleo en het populaire Pioppi. Maar werkt dat nou echt? Kilo’s kwijtraken door een detox sapkuur van twintig dagen? Of een maand lang bijna alle koolhydraten verwijderen uit je eetpatroon?

Door een beperkte inname van calorieën tijdens een (crash)dieet val je af. En op het begin lijkt dat heel veel. Naast spier- en vetmassa verlies je namelijk ook veel vocht en darminhoud. Daarnaast schakelt het lichaam tijdens een streng dieet over op de ‘overlevingsstand’. Je stofwisseling wordt langzamer waardoor het lichaam de overige energie beter kan bewaren.  

Tijdens het diëten wordt je stofwisseling dus trager, maar dat raak je niet zomaar weer kwijt. Wanneer je vervolgens ná het dieet weer gaat eten zoals je dat voorheen ook deed, zullen de kilo's eraan vliegen. Dit fenomeen staat beter bekend als het jojo-effect. 

Het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi wordt gezien als de gezondste plek op aarde. Daar is ook het Pioppi-dieet naar vernoemd.

Wanneer werkt diëten dan wel? 

Voor een blijvend resultaat moet je niet alleen je eetpatroon aanpassen maar ook je leefpatroon. Dat houdt in: gezond eten in combinatie met genoeg beweging.
In tegenstelling tot een snelle afslankkuur zorgt uiteindelijk alleen dát ervoor dat de kilo’s er ook daadwerkelijk af blijven.

Heb jij weleens een dieet gevolgd om snel een aantal kilo’s kwijt te raken?

51%
49%

Maar de overtollige kilo's kwijtraken lukt niet iedereen. Kijk eens om je heen in de bus of in de supermarkt. Grote kans dat je omringd bent door mensen die (veel) te zwaar zijn. Wereldwijd én in Nederland hebben we steeds vaker last van overgewicht. In de jaren tachtig had een derde van de Nederlanders overgewicht en tegenwoordig is zelfs de helft te zwaar.

Deel dit venster