Waarvoor stemmen we tijdens de Provinciale Statenverkiezingen?

2 minuten leestijd

Waarvoor stemmen we tijdens de Provinciale Statenverkiezingen?

Verkiezingen

Je leest nu

Waarvoor stemmen we tijdens de Provinciale Statenverkiezingen?

    • Deel op

    • Gekopieerd
  • 6
  • 109

Op 20 maart gaan we stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Althans, dat recht hebben we. Toch maken velen er geen gebruik van. Hoe komt dat? Waarvoor stemmen we eigenlijk tijdens deze verkiezingen? En wist je dat de Staten ook de leden van de Eerste Kamer bepalen?

De Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers van een provincie, die taken oppakt die te omvangrijk zijn voor de gemeente en te klein voor de landelijke overheid. Ze houden toezicht op milieuwetten, waterschappen en zijn verantwoordelijk voor monumenten, sportgelegenheden, natuurbeleid en de aanleg van (provinciale) infrastructuur. 

Alle politieke partijen - afhankelijk van de stemming in meer of mindere mate in de Staten vertegenwoordigd - hebben zo hun eigen plannen voor de provincie. Sommige willen een vliegveld uitbreiden of een bedrijventerrein aanleggen. Andere een natuurgebied of windmolenpark.

Met je stem beslis je mee over de bereikbaarheid van je regio, bijvoorbeeld over de plek waar een nieuwe weg aangelegd moet worden. Maar ook waar nieuwe wandel- en fietsroutes moeten liggen, waar een nieuwe woonwijk gebouwd gaat worden en welke natuurgebieden volgens jou bewaard moeten blijven. 

"Een stem voor de Provinciale Staten is daarmee dus ook een stem voor de Eerste Kamer."

De onbekendheid met het werk van de provincie, maakt wellicht ook onbemind. De opkomst van de verkiezingen in 2015 was (maar) 47,76%. Dat is een stuk minder dan bij de verkiezingen voor de Tweede kamer of de gemeenteraad.

In negen provincies kunnen stemgerechtigdenHet recht om je stem uit te brengen bij een verkiezing of stemming. In Nederland ben je kiesgerechtigd wanneer je ouder bent dan achttien jaar, in Nederland bent geboren (staatsburger) of een permanente verblijfsvergunning hebt.  een online stemhulp raadplegen. Zij kunnen aan de slag met de Stemwijzer of het Kieskompas. Zo'n stemhulp laat zien welke politieke partij het beste aansluit bij je voorkeuren.

Ga jij stemmen voor de Provinciale Staten?

100%
0%

Een minder verwachte rol van de Staten is dat zij de Eerste Kamerleden kiezen. Dit gebeurt binnen drie maanden na de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Bij het kiezen van de leden van de Eerste Kamer heeft niet ieder statenlidDe provincies Flevoland en Zeeland hebben met 39 het minste aantal Statenleden. In die provincies wonen minder dan 400.000 mensen. De provincies Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland hebben met 55 het grootste aantal Statenleden. In deze provincies wonen de meeste mensen, namelijk meer dan twee miljoen.  een even zware stem. Dat zou ook niet logisch zijn, want de provincies verschillen nogal in het aantal inwoners. Het gewicht van de stem (de stemwaarde) is afhankelijk van het inwonersaantal van de provincie. 

De Eerste Kamer wordt doorgaans gezien als een licht stoffig instituut dat roekeloze plannen afremt. Al 178 jaar(!) gaan er stemmen op hem af te schaffen. Waarom is hij er toch nog?

Deel dit venster