De Toren

2 minuten leestijd

De Toren

Natuur

Je leest nu

De Toren

    • Deel op

    • Gekopieerd
  • 1
  • 22

Een mammoetdrol die nog ruikt. Een schelp die maar drie mensen op de hele wereld mogen aanraken. De Toren is een nieuwe zesdelige documentaireserie over het verhaal achter de natuurschatten uit museum Naturalis, tezamen met vier onlineverhalen. De onlineverhalen kun je hieronder bekijken.

Samengesteld door - De Toren

Het (ont)scheppingsverhaal

Eeuwenlang is het ondenkbaar dat de mens zou kunnen ingrijpen in Gods schepping. Toch is dat net wat we doen, door het voortbestaan van talloze soorten in gevaar te brengen. Maar we proberen de schepping ook te verbeteren.

Deel alinea

Hoe de mens eerst ontdekt dat Gods schepping ongedaan kan worden gemaakt en dan zelf probeert de wereld te scheppen.

Duik in het onbekende

We zijn druk bezig de ruimte te verkennen, en elk plekje op aarde is zo ongeveer in kaart gebracht. Maar er is nog steeds leven op aarde waar we maar weinig vanaf weten. Ontmoet wezens waarvan je het bestaan niet had kunnen vermoeden.

Deel alinea

Alomtegenwoordig, maar nog steeds grotendeels terra incognita. Of moeten we zeggen: mare incognita?

Een eeuwig lachende bloementuin

In een kluis in Leiden ligt een heel bijzonder plantenboek: een herbarium uit de 16e eeuw, waarmee het een van de oudste ter wereld is. Het is niet alleen een kunstschat, maar ook een raadselachtige liefdesbrief. Voor wie is deze gemaakt?

Deel alinea

Het mysterieuze verhaal van een kunstschat die een raadselachtige liefdesbrief blijkt te zijn...

Tussen aap en mens

De jonge anatoom Eugène Dubois ontdekt eind 19e eeuw de missing link tussen aap en mens. De grootste vondst, zou je kunnen zeggen, van de evolutiebiologie. Toch raakt Dubois al voor zijn dood in de vergetelheid. Hoe komt dat? Verplaats je in de dilemma's van Dubois in dit interactieve verhaal.

Deel alinea

Doe de grootste ontdekking van de evolutiebiologie, om vervolgens in de vergetelheid te verdwijnen.

De Toren

In de serie neemt Marcel Musters je mee in een geheimzinnige toren, waar het donker is en doodstil. De luchtvochtigheid wordt nauwlettend tussen de 52 en 55 procent gehouden. Geen ramen en geen uitzicht. Slechts weinig mensen weten ervan. Nog minder mensen mogen erin, want hier liggen miljoenen natuurhistorische schatten opgeslagen.

De Toren zit niet alleen vol geschiedenis en mooie verhalen, maar ook vol wetenschappelijke ontdekkingen. Wil je meer weten over de belangrijkste wetenschappelijke theorieën en ontdekkingen? Lees en bekijk dan de Bètacanon van NPO Focus.

Uitzending: vanaf 16 juni elke zondag om 21.10 uur op NPO 2

Deel dit venster