Hoe bestrijden we het coronavirus? Veelbesproken termen op een rij

3 minuten leestijd

Hoe bestrijden we corona? Veelbesproken termen op een rij

Kwesties

Je leest nu

Hoe bestrijden we het coronavirus? Veelbesproken termen op een rij

  • Deel op

  • Gekopieerd
 • 25
 • 9174
Bekijk de collectie Corona5 verhalen

Er zijn veel vragen over het coronavirus en hoe we ermee om moeten gaan. Maar wat betekenen flatten the curve, social distancing, groepsimmuniteit en het reproductiegetal (R)? En wat kunnen we leren van het verleden? Onderstaande video's leggen het haarfijn uit.

Samengesteld door Merijn Metsemakers

De wereld is in de ban van het coronavirus, dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Landen nemen vergaande maatregelen om het besmettelijke virus aan te pakken. De belangrijkste methoden op een rij.

Hoe verspreidt een virus zich?

De verspreiding van het coronavirus kan alleen afgeremd worden, als iedereen zich aan dezelfde regels houdt. Wat kunnen de gevolgen zijn als één iemand dit niet doet? Bekijk de volgende video van De Kennis Van Nu.

Dat kan rechtstreeks via je mond, neus of ogen. Maar ook indirect doordat het virus op je handen landt, en je daarna door je ogen wrijft.

Deel alinea

Wat betekent flatten the curve?

De verspreiding van het virus zoveel mogelijk proberen te vertragen en zo de ziekenhuizen in Nederland niet te overbelasten. Premier Rutte hamert hierop in zijn historische speech op 16 maart 2020 waarin hij het Nederlandse volk toespreekt in deze tijd van crisis. Het coronavirus heeft ons land en de rest van de wereld steeds meer in zijn grip. Een vaccin tegen de ziekte Covid-19 is er nog niet. Het enige wat we kunnen doen is de verspreiding zoveel in te dammen. Maar wat houdt dit indammen in? En hoe moeten we dat doen? NOS op 3 legt het uit.

De verspreiding van het virus zoveel mogelijk proberen te vertragen en zo de ziekenhuizen in Nederland niet te overbelasten. Dat betekent 'flatten the curve'. 

Wat is social distancing?

Alleen naar buiten gaan als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld om de noodzakelijke boodschappen te doen in de supermarkt. Het doel is alle andere sociale ontmoetingen zoveel mogelijk te verminderen. Hierdoor kunnen we besmetting zo laag mogelijk houden. Want hoe minder contact, hoe minder kans dat je elkaar kunt besmetten. Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Overal. Of je nou in de rij staat bij de kassa of in de trein zit.

Welke maatregelen kunnen verspreiding voorkomen?

Deel alinea

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, neemt het kabinet vanaf 9 maart stapsgewijs maatregelen. Het belangrijkste zijn de hygiënische voorzorgsmaatregelen zoals regelmatig handen wassen, geen handen schudden en afstand houden en thuis blijven bij de eerste ziekteverschijnselen. Daarna volgt de meest ingrijpende, de zogeheten lockdown. Horeca, scholen en culturele instellingen gaan dicht. Sportwedstrijden en evenementen worden afgelast . Thuiswerken wordt zoveel mogelijk het devies. Als na twee maanden de besmettingen afnemen, komen er enkele versoepelingen. Het kabinet blijft erop hameren dat vasthouden aan de hygiënische maatregelen en afstand houden van groot belang blijft, om een tweede golf van besmettingen te voorkomen.

Als iedereen zich aan deze maatregelen houdt, blijft de verspreiding van het coronavirus beperkt. Toch lukt het ons nog niet altijd even goed om de maatregelen op te volgen. Bij mooi weer wil iedereen toch graag naar buiten en is er vaak geen sprake meer van anderhalve meter afstand. Arjen Lubach benadrukt het in Zondag met Lubach nogmaals: blijf thuis! En als je echt weg moet: houd minstens anderhalve meter afstand. 

De voorzorgsmaatregelen op een rij:

 • Was vaak je handen
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Hoest en nies aan de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
 • Als iemand koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven. Behalve mensen met een 'cruciaal' beroep
 • Werk zoveel mogelijk thuis

Wat is het reproductiegetal?

Hoe besmettelijk een ziekte is, wordt uitgedrukt met het reproductiegetal (R). Het getal geeft aan hoeveel mensen iemand kan besmetten. Als één iemand 15 mensen kan besmetten, is het reproductiegetal R15. Maar hoe laag moet het reproductiegetal zijn, en hoe doen we dat? De volgende video van NOS op 3 legt het uit.  

Wat is hydroxychloroquine?

Het middel hydroxychloroquine bestaat zo'n zeventig jaar. Het is een preventie- en geneesmiddel tegen malaria. Ook helpt het tegen sommige reumatische aandoeningen. Het is een medicijn dat je immuunsysteem reguleert. Omdat tegen het coronavirus nog geen vaccin bestaat, onderzoeken wetenschappers over de hele wereld met man aan en macht naar middelen die mogelijk besmetting kunnen voorkomen en de verspreiding kunnen indammen. Positieve resultaten van een beperkt onderzoek in China in februari 2020 naar de effectiviteit van de verwante stof chloroquinine en een in vitro test in maart 2020 geven hoop dat hiermee besmetting met het coronavirus mogelijk kan worden bestreden.

De Amerikaanse president Trump en zijn Braziliaanse collega Bolsonaro grijpen deze onderzoeken aan om het middel te propageren. Maar, er is nog helemaal niet bewezen dat het middel helpt tegen het coronavirus. Sterker: de bijwerkingen van hydroxychloroquine kunnen ernstig zijn. Zo kan het middel fatale hartproblemen veroorzaken, waarschuwen verschillende wetenschappers. Een grootschalig onderzoek onder 1500 patiënten in 175 Britse ziekenhuizen wijst in juni 2020 uit dat patiënten geen voordeel hebben bij het middel.

In verschillende landen zijn vaccins en medicijnen tegen het coronavirus in de maak. De virusremmer remdesivir, van oorsprong een ebolaremmer- is als eerste medicijn voor covidpatiënten wel goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Het remt bij patiënten de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes af.

Deel alinea

Waarom is er nog geen vaccin?

Al deze maatregelen zijn nodig, omdat er nog geen vaccin is tegen het virus. Een vaccin zorgt ervoor dat je immuun bent. Wereldwijd delen wetenschappers kennis met elkaar om zo snel mogelijk een vaccin te kunnen ontwikkelen. Dit kan een jaar of langer duren. De veiligheid van een vaccin moet namelijk goed getest worden.

Deel alinea

Waarom worden bloedtests steeds belangrijker?

Naarmate de coronapandemie voortduurt, zal een nieuw type test naar verwachting steeds belangrijker worden: de serologische test. Deze bloedtest toont aan of iemand antilichamen tegen het virus bij zich draagt. Met die antilichamen ben je hoogstwaarschijnlijk immuun, en kun je dus jezelf en anderen niet in gevaar brengen.

Zo’n serologische test is om meerdere redenen van groot belang. Je kunt ermee vaststellen of een toekomstig vaccin goed werkt. Daarnaast kun je kijken welke zorgverleners de infectie al hebben doorgemaakt, en dus kunnen doorwerken zonder zichzelf of anderen in gevaar te brengen. Ook kun je ermee in kaart brengen welk deel van de bevolking de besmetting al heeft gehad. Meer weten over de serologische test? Luister hier naar een interview van Radio 1 met viroloog Marion Koopmans.

Deel alinea

Hoe kunnen we een tweede golf voorkomen?

Dankzij de maatregelen is het gelukt om de curve af te vlakken. We zijn voorbij de piek en het aantal besmettingen is relatief laag. Toch kunnen we nog niet tevreden achterover leunen. Als we nu stoppen met de maatregelen zal er een tweede golf aan besmettingen komen. Dat zou betekenen: meer zieken, meer doden en meer druk op het zorgsysteem. Na de strenge lockdown van maart en april zijn de maatregelen nu iets versoepeld. NOS op 3 legt in de volgende video uit wat die versoepeling kan gaan betekenen voor de verspreiding van het virus.

Deel alinea

Wat kunnen we leren van eerdere virusuitbraken?

De mens heeft al meerdere wereldwijde epidemieën meegemaakt: zoals SARS, de Spaanse griep, hiv en ebola. Wat kunnen we leren van deze eerdere virusuitbraken? Gingen landen toen ook ‘op slot’? Bekijk historische beelden van virusuitbraken van de afgelopen eeuw.

Klik op de afbeelding om naar het beeldverhaal te gaan.

Deel alinea

Nepnieuws

Via social-media worden ontzettend veel berichten verstuurd met allerlei info over het coronavirus. En het aantal onbetrouwbare berichten over het coronavirus neemt nog steeds toe. Ondanks dat de inhoud vaak al lang en breed ontkracht is, blijven bepaalde berichten over het virus de ronde doen. Medialogica en Pointer zetten nepnieuws over het coronavirus op een rij en leggen uit wat wel en vooral niet waar is. Maar je kunt daar ook zelf makkelijk achter komen met de HALT methode

Deel alinea

Deel dit venster