Wat doet de pil met je?

Gepubliceerd: 23-11-2020

Laatste update: 24-02-2023

De anticonceptiepil wordt in de jaren 60 in Nederland ontvangen als ware 'wonderpil'. De vrouw kan eindelijk seks hebben zonder angst om zwanger te worden. Een bevrijding voor de vrouw en nog steeds het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland. Maar de afgelopen jaren is er steeds meer bekend over de negatieve bijwerkingen van de pil op zowel je lichaam als geest. Hierdoor daalt het aantal gebruikers van de pil. Hoe werkt de pil precies en heeft de pil misschien haar beste tijd gehad?

Redacteur: Niki Ipenburg

Wat doet de pil met je?

1

Hoe bevrijdde de pil de vrouw?

Met de komst van de anticonceptiepil in de jaren 60 konden vrouwen eindelijk seksueel actief zijn zonder angst om zwanger te worden. Hiermee is de seksuele revolutie in Nederland een feit: de vrijheid van vrouwen neemt toe en het aantal baby’s daalt. Maar niet iedereen is even blij met de komst van de pil. Bekijk in de story hieronder hoe dat ging.

vrouwen demonstreren voor de komst van de pil

Hoe bevrijdde de pil de vrouw?

2

Hoe werkt de pil?

De hormonen in de pil voorkomen dat je zwanger wordt. In de meeste anticonceptiepillen zitten twee hormonen: progestageen en oestrogeen. Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt en dat er dus geen bevruchting plaats kan vinden. Wil je weten hoe dit precies werkt en welke bijwerkingen de pil heeft? Bekijk de story hieronder.

pilstrip in hand anticonceptie

Hoe werkt de pil?

3

Kan je je depressief voelen van de pil?

Één op de 10 vrouwen die de pil slikt geeft aan last te hebben van depressieve gevoelens. Er is echter nog onvoldoende bewijs om dit verband tussen het gebruik van de anticonceptiepil en depressie hard te maken. Wel weten we uit onderzoek dat de hormonen in de pil invloed kunnen hebben op je stemming en emoties. Dit heeft te maken met de aanmaak van de hormonen progesteron en estradiol. Door het slikken van de pil worden de schommelingen van deze hormonen constant. Kom in de de story hieronder meer te weten over dit verband.

1_depil_depressief_vrouwdepressiefvandepil_Envato

Kan je je depressief voelen van de pil?

4

Waarom is er nog geen mannenpil?

Dat komt omdat het moeilijk is om de productie van spermacellen tijdelijk helemaal stop te zetten. Daarnaast durven veel farmaceuten niet te investeren in een mannenpil. Farmaceuten zijn bang dat mannen de pil niet zullen gaan slikken. Zal een mannenpil de gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptie bevorderen én zitten mannen hier eigenlijk zelf wel op te wachten? We behandelen het in de story hieronder.

man kijkt angstig naar pil

Waarom is er nog geen mannenpil?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Niki Ipenburg

Ook interessant

om te weten