Wat is Pesach?

Wat is Pesach?

5:04

Video

Explainer
Wat is Pesach?

Gepubliceerd: 4-4-2024

Laatste update: 01-05-2024

Pesach is één van de belangrijkste feesten in het jodendom. Joden herdenken de uittocht uit Egypte en daarmee de bevrijding van slavernij. Het feest duurt zeven of acht dagen. Afhankelijk van de eerste volle maan in de zevende maand van de Joodse kalender Nisan valt dit ongeveer in april.

Klaas van Kruistum is presentator en programmamaker. Hij staat onder andere bekend als presentator van De Rekenkamer, Beste vrienden en Klaas kan alles.

Presentator
:  Klaas van Kruistum

Omroep: KRO-NCRV

Duizenden jaren geleden leefde het Joodse volk in slavernij in Egypte. Als de farao opdracht geeft alle pasgeboren Joodse jongens te doden, verbergt een moeder haar baby aan de oever van de Nijl. Daar vindt de dochter van de farao het kind en noemt het Mozes.

Als Mozes zich later het lot van de onderdrukte Joden aantrekt, draagt God hem op zijn volk te bevrijden. Maar de farao weigert de Joden te laten gaan. God roept hierna tien plagen uit over Egypte. De 10e plaag doodt alle Egyptische eerstgeborenen maar slaan de Joodse babies over. Dit verklaart tevens de naam Pesach; dat overslaan betekent. Hierna laat de farao het Joodse volk gaan.

Met Pesach herdenken Joden ieder jaar de vlucht uit Egypte. Dat doen zij met vaste rituelen zoals een grote schoonmaak en een seidermaaltijd. De gerechten hebben allemaal een eigen betekenis. Zo herinneren matzes aan het ongerezen brood dat de Joden op hun haastige vertrek uit Egypte moesten meenemen.

De laatste dag van het Pesachfeest staat in het teken van hoop. Namelijk dat er een tijd komt waarin de mensheid verlost wordt van onderdrukking. De tijd van Mashias oftewel Messias of redder. Bij het ondergaan van de zon op de 7e of 8e dag is Pesach voorbij.

Ook interessant

om te weten