Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?

Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?

5:52

Video

Explainer
Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?

Gepubliceerd: 11-1-2022

Laatste update: 01-05-2024

Slapen is een levensbehoefte, net als eten en drinken. Per nacht heb je ongeveer 7 tot 9 uur slaap nodig. Tijdens je slaap worden namelijk afvalstoffen opgeruimd, cellen gerepareerd en de indrukken van de dag gesorteerd. Toch denken veel mensen heel goed te gaan op weinig slaap. Maar is dat wel zo?

Redacteur: Pim Baars

Steven Smit studeerde geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is een van de vaste presentatoren van het wetenschapsprogramma Focus op NPO Radio 1. Daarnaast is hij producer van de podcast Zimmerman in Space en (co-)presentator van de podcasts Focus Wetenschap, Lezen in het Donker en Andere Tijden.

Presentator
:  Steven Smit

Als je slaapt verwerkt je brein alle indrukken en prikkels van de dag. Er wordt onder andere bepaald welke informatie moet blijven en wat eventueel weg mag. Je slaapt vaak in verschillende fases, waaronder je inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en je REM-slaap. Vooral je diepe slaap is belangrijk want dan maakt je lichaam belangrijke groeihormonen aan. En daarnaast worden afvalstoffen van je hersenen afgevoerd om ze vervolgens uit te kunnen plassen.

Slaap je te weinig, dan ga je vaak slechter presteren. Zo staan studenten die slecht slapen gemiddeld zo'n 0,5 punt lager dan hun medestudenten. Op de lange termijn is slaaptekort zelfs gelinkt aan dementie, hartfalen, verminderde vruchtbaarheid bij mannen, overgewicht, kanker, depressie en diabetes type 2.

Meer weten over slapen? Bekijk en lees onze hele collectie!

Ook interessant

om te weten