Liegen betekent vertrekken? Nederlandse politici in beeld

5 minuten leestijd

© ANP/Martijn Beekman

Liegen betekent vertrekken? Nederlandse politici in beeld

Je leest nu

Liegen betekent vertrekken? Nederlandse politici in beeld

    • Deel op

    • Gekopieerd
  • 14
  • 3799

Een leugentje om bestwil? In de politiek kun je dat maar beter niet doen, want wanneer die leugen uitkomt, betekent dat vaak een einde aan de politieke carrière.

Samengesteld door Rob Bruins Slot, Rafaëla van der Meer en Anne Verwaaij

1976 - Eibert Meester (PvdA) liegt over verzetsverleden

Eibert Meester zit negen jaar lang in de Eerste Kamer als blijkt dat hij ten onrechte een uitkering heeft gekregen van de Stichting 1940-1945. De verzetsdaden die hij hiervoor moet hebben verricht blijken verzonnen. Over zijn zogenaamde verzetsverleden verschijnt zelfs een boek in 1975. Als een jaar later blijkt dat Meester alles verzonnen heeft, treedt hij af.

© Leidse Courant

1982 - Charles Schwietert (VVD) liegt over opleiding

Charles Schwietert is staatssecretaris van Defensie in het kabinet-Lubbers I. Schwietert moet drie dagen na zijn aantreden alweer aftreden, omdat hij op zijn cv stelt dat hij doctorandus is, terwijl hij nooit is afgestudeerd. Ook heeft hij zijn rang in het leger opgewaardeerd.

1989 - Albert-Jan Evenhuis (VVD) liegt over financiën

Albert-Jan Evenhuis is namens de VVD van 1986 tot 1989 staatssecretaris van Economische Zaken in het kabinet Lubbers-II. Evenhuis komt in de problemen na publicaties over een lening die - volgens zijn beweringen in de Tweede Kamer - voor zijn zwager is. Maar deze lening blijkt ook voor hemzelf te zijn. Het bedrijf waarvan hij geleend heeft, heeft een investeringssubsidie gekregen, waardoor er de indruk van belangenverstrengeling ontstaat. Evenhuis treedt hierdoor af. Later spreekt de rechter hem wel vrij van schuld.

Albert-Jan Evenhuis

2002 - Philomena Bijlhout (LPF) liegt over steun aan Bouterse

Philomena Bijlhout is voor de LPF staatssecretaris van Emancipatiezaken in het eerste kabinet Balkenende. Een paar uur na haar benoeming duikt een foto op waarop zij - nog na de decembermoorden - gekleed is in een militie-uniform: dit dragen aanhangers van de omstreden Surinaamse legerleider Desi Bouterse. Zij is naar die steun gevraagd in de gesprekken met Jan Peter Balkenende, in aanloop naar haar benoeming, maar heeft daarover gelogen. 

2006 - Fadime Örgü (VVD) liegt over haar opleiding

Fadime Örgü keert in 2003 na een afwezigheid van bijna een jaar terug naar de Tweede Kamer. Op 7 februari 2006 meldt het actualiteitenprogramma Twee Vandaag dat Örgü liegt over haar opleiding op de website van de VVD. Ze heeft een HBO-opleiding gevolgd in plaats van een studie aan de universiteit, zoals ze beweert. Ze stapt niet op, maar besluit niet mee te doen met de verkiezingen voor de Kamer in het najaar van 2006.

2008 - Wijnand Duyvendak (GroenLinks) liegt over verleden als milieuhooligan

Wijnand Duyvendak zit voor GroenLinks in de Tweede Kamer van 2002 tot 2008. Uit zijn verleden als activist voor onder andere Milieudefensie komt naar boven dat hij betrokken is geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken. Hierbij zijn documenten ontvreemd en gepubliceerd. Duyvendak heeft zijn betrokkenheid bij deze gebeurtenis tot dan toe ontkend. Toch blijkt zijn positie onhoudbaar en treedt hij af.

2012 - John Leerdam (PvdA) liegt over nepnieuws

John Leerdam zit voor de PvdA in de Tweede Kamer van 2003 tot 2010, waarna hij in 2012 opnieuw in de Kamer komt als vervanging voor een collega met zwangerschapsverlof. Geïnterviewd door een verslaggever van het radioprogramma GIEL brengt Leerdam zichzelf in de problemen door serieus in te gaan op nepnieuws. Hij stelt dat er in de fractie al over is gesproken en dat hij geheime informatie heeft die hij niet met de verslaggever mag delen. Leerdam stap op nadat hij wordt betrapt op zijn leugen.

2015 - Mark Verheijen (VVD) liegt over bonnetjes

Mark Verheijen is voor de VVD lid van de Tweede Kamer van 2012 tot 2015. Verheijen moet in 2015 opstappen als Kamerlid nadat is uitgekomen dat hij ten onrechte privé-uitgaven heeft gedeclareerd bij de provincie Limburg, waar hij voor zijn Kamerlidmaatschap gedeputeerde is. Het handelen van Verheijen wordt door de integriteitscommissie van de VVD onderzocht, waarna hij zich door de uitkomst gedwongen voelt op te stappen als Kamerlid.

Mark Verheijen

2015 - Ivo Opstelten en Fred Teeven (VVD) liegen over deal met crimineel

Ivo Opstelten is de nestor van het kabinet Rutte-II, waarin hij van 2010 tot 2015 minister van Veiligheid en Justitie is. Opstelten informeert de Kamer verkeerd over de betaling rond een deal die de toenmalig officier van Justitie Fred Teeven heeft gemaakt met een crimineel. Het bedrag dat met de deal is gemoeid, is hoger dan altijd is beweerd. Bovendien is een afschrift van de betaling niet meer te vinden, zo beweert Opstelten. Zowel Teeven als Opstelten treedt af door deze leugen.

2015 - Johan Houwers (VVD) liegt over hypotheekfraude

Johan Houwers is verschillende keren voor de VVD lid van de Tweede Kamer tussen 2010 en 2015. In 2013 wordt er aangifte gedaan tegen hem omdat hij bij het afsluiten van een hypotheek onjuiste gegevens zou hebben verstrekt. Tijdens het onderzoek zit Houwers nog in de Kamer, maar als in 2015 de uitspraak komt en hij schuldig wordt bevonden, is er volgens zijn fractievoorzitter Halbe Zijlstra geen plaats voor fraudeurs in de fractie van de VVD. Houwers vertrekt en gaat als eenmansfractie door.

2017 - Ard van der Steur (VVD) liegt over bonnetjes

Ard van der Steur is Tweede Kamerlid voor de VVD en opvolger van Ivo Opstelten als minister van Veiligheid en Justitie in het kabinet-Rutte II van 2015 tot 2017. Van der Steur krijgt te maken met dezelfde "bonnetjesaffaire" als zijn voorganger Opstelten en moet hiervoor meerdere keren naar de Kamer komen. Als blijkt dat hij al in 2015 als Kamerlid weet heeft gehad van het werkelijke bedrag van de deal, maar zijn partijgenoot en minister vervolgens heeft geadviseerd dat bedrag niet bekend te maken, voelt Van der Steur zich gedwongen om ook te af te treden.

Ard van der Steur

2018 - Halbe Zijlstra (VVD) liegt over ontmoeting met Poetin

Tijdens een partijcongres van de VVD, vertelt Zijlstra dat hij in 2006 op bezoek was bij Poetin in zijn datsja en dat Poetin daar vertelde over zijn ambitie voor een Groot-Rusland. Als bekend wordt dat hij Halbe niet bij deze ontmoeting aanwezig was, bevestigt hij dat en zegt hij dat hij deze woorden via een bron vernomen heeft en dat hij die bron wil beschermen. Deze bron, Jeroen van der Veer, ontkent echter dat Poetin deze woorden gesproken heeft. Halbe heeft de waarheid verdraaid en op 13 februari vraagt hij zelf zijn ontslag aan als minister van Buitenlandse Zaken.

Deel alinea

Deel dit venster