Stormy en Trump: hoe weten we of ze een affaire hadden?

2 minuten leestijd

Stormy en Trump: hoe weten we of ze een affaire hadden?

Je leest nu

Stormy en Trump: hoe weten we of ze een affaire hadden?

    • Deel op

    • Gekopieerd
  • 5
  • 44

Pornoactrice Stormy Daniels verliest de rechtszaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De vermeende affaire tussen deze twee is al maanden in het nieuws. De anti-Trumpkring en ook een groot deel van Nederland gaat er vanuit dat Trump liegt en Stormy de waarheid spreekt. Maar hoe weten we dat eigenlijk? Omdat zoiets nooit een vooropgezet plan kan zijn?

Samengesteld door Rob Bruins Slot

Laten we even teruggaan naar de presidentsverkiezing van 1988. Gary Hart, senator uit Colorado, is de hoop van de Democratische Partij. De polls voorspellen dat hij het zal gaan opnemen tegen George Bush sr én dat hij een goede kans maakt president van de Verenigde Staten te worden. Bush sr. is immers op dat moment vice-president en iemand in die positie wint vrijwel nooit de verkiezingen. 

© ANP

Maar dan verschijnt op de voorpagina van roddelblad National Enquirer een foto van Hart met een jonge blonde vrouw op zijn schoot. Direct komen er aantijgingen van een affaire. Gary Hart ontkent, de vrouw, Donna Rice, ontkent ook, maar de campagne is toch voorbij. Hart trekt zich terug als kandidaat.

Wanneer de foto van Hart en de jonge vrouw in een roddelblad verschijnen, wordt zijn hele persoonlijke leven uitgelicht.

Nu, 30 jaar later, komt naar buiten: de vermeende affaire is door de tegenpartij in scène gezet. Een set-up! De Republikein en politiek strateeg Lee Atwater vertelt op zijn sterfbed in 1990: “Ik heb het gedaan. Ik heb Gary Hart gefixt”. Alles was van tevoren bedacht: de boot, de vrouw, de foto, alles. Georkestreerd door de Republikeinse Partij.

Raymond Strother, de Democratische strateeg, houdt de bekentenis van zijn Republikeinse collega Lee Atwater al die jaren voor zich, maar nu hij zelf stervende is vertelt hij het alsnog aan Hart. Zo schetst James Fallows het in een artikel in het Amerikaanse magazine The Atlantic. Een historische explosie. Zo omschrijft MSNBC’s Rachel Maddow het in haar dagelijkse nieuwsshow. We zullen nooit weten hoe de geschiedenis zou zijn gelopen zonder die ene foto.

Terug naar Stormy en Trump. Wie van hen spreekt de waarheid? Dat weten we niet, maar het voorbeeld van Hart laat zien dat er soms meer belangen meespelen dan we zouden kunnen denken.

Meer lezen over Trump en zijn andere schandalen? Klik dan op deze afbeelding!

Deel dit venster