Wat zijn de meest controversiële acties van de PVV?

4 minuten leestijd

© ANP

Wat zijn de meest controversiële acties van de PVV?

Binnenland

Je leest nu

Wat zijn de meest controversiële acties van de PVV?

  • Deel op

  • Gekopieerd
 • 3
 • 40

Eén met de PVV zijn de thema’s, acties en uitspraken van de partij, met name gedaan door partijleider Geert Wilders. De zwaarst beveiligde man van Nederland grossiert in gepeperde quotes - liefst afgegeven per tweet - en wekt zowel haat als bewondering op. Een paar van deze affaires op een rijtje.

Samengesteld door Leonard Ornstein

Het Polenmeldpunt

Heeft u overlast van Polen? Of bent u uw baan kwijtgeraakt aan een Pool? Wij willen het graag horen.” In februari 2012 richt de PVV een digitaal meldpunt op waar Nederlanders die last hebben van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zich kunnen melden. Met “last hebben” wordt bedoeld: Polen, Hongaren of Roemenen die banen of woningen “inpikken” van Nederlanders of voor overlast zorgen door dronkenschap of geluidsoverlast. Er komen 40.000 klachten binnen op het meldpunt, anderzijds is er ook veel verontwaardiging van burgers en politici over. Zo is er een motie op initiatief van D66 om afstand te nemen van het Polenmeldpunt dat door een groot deel van de Tweede Kamer wordt gesteund. Ook roept het Europees Parlement premier Rutte op om namens de Nederlandse regering afstand te nemen van het “betreurenswaardige initiatief”.

© ANP

De site van de PVV voor mensen klachten kunnen indienen over Midden- en Oost-Europeanen.

Deel alinea

Fitna (De beproeving)

Een statement in film over het gevaar van de islam. Filmisch en beeldend worden koranverzen tegenover schokkende beelden van 9/11 en andere aanslagen van radicaal-islamitische terreur gezet. De film start met de Deense spotprent van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband.  “De islam is een religie de wereld wil beheersen. Dat heeft ze altijd gedaan en dat zal ze blijven doen.” Angstaanjagende toespraken van islamitische geestelijken ondersteunen de boodschap. Fitna is een mini-documentaire van 16 minuten. De film is op 27 maart 2008 alleen uitgebracht op internet, want de PVV kan geen publieke of commerciële omroep vinden om de korte film uit te zenden. Een voorwaarde van de PVV is dat de film integraal, zonder onderbreking en zonder beoordeling door de redactie moet worden uitgezonden en daar gaan de omroepen niet mee akkoord. Na drie uur online op de Britse website Liveleak is Fitna al drie miljoen keer bekeken.

"In ruim zestien minuten toont Fitna soms gruwelijke fragmenten van aanslagen."

De Nederlandse digitale zender Het Gesprek zendt de film wel live uit. Over de film ontstaat vooraf en daarna veel beroering in de islamitische landen en ook in het Nederlandse kabinet. Er wordt gedreigd met een 'tegenfilm' (Arabisch-Europese Liga), met “consequenties” (Iran), met aanvallen op Nederlandse soldaten in Afghanistan (de Taliban) en er worden folders uitgedeeld tegen “lasterwerk van de islam” (de islamitische organisatie Hizb ut-Tahrir). Toenmalig premier Balkenende (CDA) spreekt van “een forse crisissituatie”.

Protest tegen Fitna bij de Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran (5 april 2008).

De affaire-Khadija Arib

De PVV is tegen het bezitten van een dubbel paspoort en dus tegen het hebben van een dubbele nationaliteit. PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib heeft een Marokkaans en Nederlands paspoort en stelt zich in 2015 kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, naast onder anderen PVV-Kamerlid Martin Bosma. Wilders valt Arib fel aan op haar twee paspoorten en keert zich tegen haar kandidaatstelling. Bosma verliest de strijd van Arib. Als zij wordt verkozen tot voorzitter, noemt Wilders de aanstelling van Arib “een zwarte dag”. “Iemand die onderhorig is aan de koning van Marokko, iemand met de dubbele nationaliteit, hoort geen voorzitter te worden van de Tweede Kamer,” aldus Wilders. Hij ziet in de keuze voor Arib een bevestiging van zijn stelling dat de Tweede Kamer een “nepparlement” is. Aribs reactie is dat zij Kamervoorzitter is voor alle Kamerleden. “Ze mogen zeggen wat ze vinden, maar ik ben voorzitter van de hele Kamer en dus ook de PVV.”

Wilders reageert op de verkiezing van Khadija Arib als voorzitter van de Tweede Kamer. "Iemand met een dubbele nationaliteit – die ook Marokkaan is – hoort niet de voorzitter te worden van het Nederlandse parlement."

Welke uitspraken van Wilders leiden tot rechtszaken?

1) De "kopvoddentaks": Tijdens het debat over de Rijksbegroting 2010 - de Algemene Beschouwingen - pleit PVV-leider Wilders voor een belasting op het dragen van een hoofddoekje van 1.000 euro per jaar. Hij dient een motie in en noemt zijn voorgestelde maatregel een “kopvoddentaks". Deze term leidt tot felle debatten binnen en buiten de Tweede Kamer.

2) "Willen jullie meer of minder Marokkanen?": Tijdens een bijeenkomst in Den Haag op 9 maart 2014 spreekt Geert Wilders zijn aanhang toe in een zaaltje. Hij stelt zijn gehoor drie vragen, waarvan de laatste de roemruchte ‘meer of minder Marokkanen’- vraag is. Deze uitspraak zorgt voor veel ophef. Veel mensen doen aangifte van discriminatie en de uitspraak leidt tot een rechtszaak tegen Wilders

Vanwege de 'minder, minder'-kwestie doen in totaal 6400 mensen aangifte tegen Wilders. 

De PVV-voorman is het niet eens met de rechtszaak en twittert over “een nep-rechtbank met PVV-hatende rechters”. Het OM eist een boete van 5000 euro tegen de PVV-leider. Hij heeft bevestigend geantwoord na de opgeworpen vraag aan zijn publiek. Wilders zei letterlijk in 2014 “Dan gaan we dat regelen”, nadat zijn aanhang “Minder, minder” scandeert na de vraag of zij meer of minder Marokkanen in Nederland willen. Het OM daagt Wilders voor de rechter op verdenking van groepsbelediging, discriminatie en het aanzetten tot haat. De uitspraak in december 2016 luidt dat PVV-leider Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar dat hem geen straf wordt opgelegd. Wel wordt hij veroordeeld en krijgt hij hierdoor een strafblad. Wilders noemt de uitspraak “knettergek”.

Deel alinea

PVV-leider Geert Wilders pleitte voor "minder Marokkanen", en belandde voor de rechter. Maar je mag in Nederland toch zeggen wat je denkt? Of is het verbod op discriminatie belangrijker? 

In het kort

 • In februari 2012 richt de PVV een digitaal meldpunt op waar Nederlanders die last hebben van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zich kunnen melden: het Polenmeldpunt. 

 • De film Fitna is op 27 maart 2008 uitgebracht op internet. Filmisch en beeldend worden koranverzen tegenover schokkende beelden van 9/11 en andere aanslagen van radicaal-islamitische terreur gezet om op die manier men te laten geloven in het gevaar van de islam. 

 • PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib heeft een Marokkaans en Nederlands paspoort (waar de PVV tegen is) en stelt zich in 2015 kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Wilders valt Arib fel aan en noemt het een 'gitzwarte' dag. 

 • In 2010 pleit PVV-leider Wilders voor een belasting op het dragen van een hoofddoekje van 1.000 euro per jaar: de kopvoddentaks. 

 • Tijdens een bijeenkomst in Den Haag op 9 maart 2014 spreekt Geert Wilders zijn aanhang toe in een zaaltje. Hij stelt tijdens zijn gehoor drie vragen. De laatste luidt als volgt: "Willen jullie meer of minder Marokkanen?".

Deel dit venster