In bed met John en Yoko

0 minuten leestijd

© ANP

In bed met John en Yoko

Nostalgie

Je leest nu

In bed met John en Yoko

    • Deel op

    • Gekopieerd
  • 7
  • 3146

Vijftig jaar geleden houden de pasgetrouwde John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono de iconische ‘Bed-in’ in het Amsterdamse Hilton Hotel. Zeven dagen lang blijven de twee in bed als pacifistisch protest tegen de Vietnamoorlog. Wat gebeurt er die week? En is de actie effectief?

Samengesteld door Tess de Bruijn

Deel alinea

Samen met zijn vrouw Yoko Ono wordt John Lennon het gezicht van de hippiebeweging. Dit komt vooral door nummers als ‘Imagine’ en ‘Give Peace A Chance’ die hij na het einde van de band in 1970 als solo-artiest uitbrengt. Iconisch is de ‘Bed-in’ die de pasgetrouwde Lennon en Ono houden in 1969 houden in het Amsterdamse Hilton-hotel. Elke ochtend mag de pers langskomen (die er niks van begrijpt).

In het Beatles-nummer ‘The Ballad of John and Yoko’ zingt hij er zelf over: “Drove from Paris to the Amsterdam Hilton, talking in our beds for a week. The newspapers said say what're you doing in bed, I said we're only trying to get us some peace.”

Natuurlijk zit de beroemde Bed-In van John Lennon en Yoko Ono ook in de historische comedyserie Welkom in de jaren 60

In de onderstaande, interactieve afbeelding lees en zie je meer over de iconische week waarbij John en Yoko in bed verbleven. Je krijgt er antwoorden op vragen als: waarom een bed-in? Wat gebeurt er in die zeven dagen? Wie zijn er allemaal bij? En heeft de actie wel zin? 

Deel dit venster